Obecnie wielu ludzi boryka się z kłopotami ze zdrowiem. Niektóre problemy są poważniejsze, inne mniej poważne, wszystkie jednak powodują w życiu jakieś niedogodności. W dzisiejszych czasach wielu ludzi przechodzi na dietę bezglutenową wierząc w to, że poprawi się ich samopoczucie i wyniki badań. Ma to swoje uzasadnienie, na przykład przy chorobach autoimmunologicznych.
Bogaty asortyment na sklepowych półkach
Na całe szczęście obecnie zarówno w restauracjach, jak i na sklepowych półkach nie brakuje produktów bez glutenu. Można do woli wybierać i przebierać szczególnie w większych sklepach, w większych miastach. Jednak i na wieś dotarła moda na bezglutenowe jedzenie i tam też można zrobić takie zakupy. Kuchnia polska to co prawda kuchnia bogata w gluten, bo zawiera wiele potraw mącznych, jednak można z kuchni polskiej wybrać i ugotować też potrawy bez glutenu.
Pyszne i zdrowe
Bezglutenowe dania mogą być zarówno pyszne, jak i zdrowe. Oczywiście wszystko zależy od tego co nam smakuje. Do różnych smaków Można się jednak przyzwyczaić. Zazwyczaj pierwszy raz i pierwsze zetknięcie z nowym dziwnym smakiem jest trochę trudne, jednak później podniebienie się przyzwyczaja i uznajemy za smaczne to, co wcześniej trudno było przełknąć.
Restauracje bez glutenu
Na całe szczęście na mapie Polski nie brakuje restauracji, które oferują dania bez glutenu. Przykładem może być Restauracja Pod Baranem mieszcząca się niedaleko wzgórza wawelskiego. Dzięki temu każda osoba chora na celiakię albo po prostu mająca nietolerancję glutenu, lub nie spożywająca go z jakiegoś powodu, wyjdzie z tej sytuacji najedzona i zadowolona. Koniec z uczuciem głodu z powodu tego, że w danym lokalu nie było nic, czego dana osoba nie mogłaby jeść ze względów zdrowotnych czy z powodu swoich przekonań.
Smaczne dania
Dania bezglutenowe mają różne oblicza. Wśród nich znajdziemy zarówno dania mięsne, jak i bezmięsne, z nabiałem i bez, przygotowane z użyciem warzyw i owoców i bez nich. Każdy bowiem jest inny i ma inne oczekiwania odnośnie tego, co znajduje się na jego talerzu.
Każda osoba zasługuje na szacunek, niezależnie od tego, na jakiej jest diecie. Dobrze, że w tylu miejscach można bez stresu i obaw zamówić bezglutenowy posiłek.