3-14

Wiele ciekawych artykułów o rozwinięciu liczby PI i nie tylko

Gastronomia i hotelarstwo

Na co zwrócić uwagę przy zakupie ekspresu do punktu gastronomicznego?

Na co zwrócić uwagę przy zakupie ekspresu do punktu gastronomicznego?

Kiedy rozpoczynamy prowadzenie punktu gastronomicznego, jedną z wielu kwestii, o których musimy pamiętać jest ekspres do kawy. Wiele osób w tym miejscu stwierdzi, że przecież to nic trudnego takowy wybrać, nie mniej jednak jak się okazuje wybór wcale nie jest taki łatwy i trzeba zwrócić uwagę na wiele istotnych szczegółów, które pozwolą na dostosowanie go do potrzeb lokalu.

Jakie są dostępne rodzaje ekspresów do kawy?

Na rynku dostępne są takie ekspresy jak ciśnieniowy, który nosi także nazwę ekspres kolbowy, ekspres automatyczny, ekspres tradycyjny oraz przelewowy. Każdy z wyżej wspomnianych ekspresów może sprawdzić się w lokalu gastronomicznym, jednak ważnym jest, aby przeanalizować wszystkie za i przeciw oraz wybrać ten, który w naszym przypadku najlepiej spełni swoją funkcję.

Jaki ekspres do punktu gastronomicznego wybrać?

Wszystko zależy tak naprawdę od tego, na co chcemy postawić. Jeżeli głównie zależy nam na jak najszybszym przygotowywaniu kawy, wówczas warto zainwestować w ekspres ciśnieniowy lub automatyczny. Wyżej wspomniane są niewątpliwie bardzo dobrym rozwiązaniem, jednak to ekspres tradycyjny króluje wśród urządzeń do przygotowywania kawy i tak naprawdę nie ma on sobie równych. Pozwala na wydobycie z jej ziaren wszystkiego co najlepsze, w związku z czym przekłada się to niewątpliwie na jej smak oraz zadowolenie klientów.

Na co zwrócić uwagę wybierając ekspres do lokalu gastronomicznego?

Podstawowym czynnikiem, który powinien zaważyć na tym, jaki ekspres do kawy ostatecznie wybierzemy jest jego rola w naszym lokalu. Oczywiście poza samym ekspresem ważna jest również kawa. Pamiętajmy o tym, aby wybrać jej różnorodne rodzaje, które trafią w gusta smakowe różnorodnych klientów. Tylko kompleksowe podejście do tematu pozwoli nam na zyskanie renomy, a tym samym na powiększenie grona klientów. Warto zadbać również o odpowiednie naczynia, w których będzie podawana kawa. Wbrew pozorom ma to ogromne znaczenie, dlatego dołóżmy wszelkich starań, aby były to produkty nietuzinkowe.

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

czternaście + 3 =