3-14

Wiele ciekawych artykułów o rozwinięciu liczby PI i nie tylko

Gastronomia i hotelarstwoPrzemysł i technologie

Ekspres kolbowy czy automatyczny. Co wybrać?

Ekspres kolbowy czy automatyczny. Co wybrać?

Ekspres do gastronomii to urządzenie, które jest prawdziwym must have w każdym lokalu. Jest konieczny do tego, by podawać smaczne napoje wszystkim gościom. Przy okazji też dobry ekspres może generować całkiem przyzwoite przychody. Dobry ekspres na pewno sprawdzi się też w domu miłośnika kawowych napojów. Warto, więc zastanowić się jaki ekspres będzie lepszy – kolbowy czy automatyczny?

Dla smakoszy czarnej kawy

Ekspres kolbowy doskonale sprawdzi dla osób wyjątkowo ceniących espresso oraz czarną kawę. Wszelkie dodatki takie jak spienione mleko należy przygotowywać ręcznie, a to zajmuje czas i wymaga pewnych umiejętności. Równocześnie daje więcej możliwości. Osoba przygotowująca napój może sama ustalić proporcje poszczególnych składników oraz jego intensywność. Właśnie z tego względy to rozwiązanie polecane do lokali gastronomicznych. Wykwalifikowany barista pracujący z ekspresem kolbowym może zdziałać prawdziwe cuda i przygotować niesamowite kawy.

Szybkie i wygodne

Ekspres automatyczny został zaprojektowany z myślą o tym, by przygotowywać napoje kawowe szybko i bez problemowo. Po prostu podstawiasz szklankę lub filiżankę pod dyszę, naciskasz przycisk i czekasz. Zazwyczaj trwa to kilkadziesiąt sekund, choć długość przygotowywania napoju jest zależna od jego skomplikowania. Co ważne, tyle samo wysiłku należy włożyć w przygotowanie macchiato, latte i mokki. Co ważne, ekspres automatyczny umożliwia też przygotowywanie zwykłych, czarnych kaw. Jest on polecany do użytku domowego, choć spotyka się je także w lokalach. Jego obsługa nie wymaga specjalnych umiejętności.

Upodobania i umiejętności

Ekspres do kawy zdecydowanie ułatwia jej przygotowanie oraz pozwala wydobyć z ziaren najwięcej smaku. Miłośnicy tego napoju powinni zdecydowanie rozważyć zakup urządzenia, które pomoże w pełni delektować im się intensywnością aromatu. Oczywiście ekspres jest też niezbędny w lokalach gastronomicznych, w których liczy się nie tylko powtarzalność przygotowanego napoju ale też jego wyjątkowo dobry smak.

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dziewięć + 18 =