Restauracje na Rynku w Krakowie

Tradycje wpływów włoskich w kuchni polskiej sięgają XIII i XIV wieku i mają związek z nawiązaniem kontaktów handlowych kupców z Genui, Florencji i Wenecji z Polską. Duży napływ Włochów na polskie ziemie można było zaobserwować jednak dopiero za panowania Kazimierza Wielkiego i Władysława Jagiełły, czyli przed przybyciem królowej Bony w 1518 roku, i trwał nieprzerwanie do XVII wieku. W tym czasie mieliśmy okazje posmakować zarówno kultury jak i smacznych, włoskich dań.

Kuchnia włoska spotykała się z różnymi reakcjami Polaków, jedni ją chwalili, inni się z niej wyśmiewali. Tak czy inaczej włoskie tradycje kulinarne miały znaczący wpływ na kuchnię staropolską, łagodziły niektóre smaki, potrawy wzbogacano większą ilością warzyw i owoców, w użyciu znalazło się także dużo przypraw. Polskie obiady coraz częściej kończył deser w postaci włoskich lodów, tortów i czekolad.

Z języka włoskiego wywodzi się wiele nazw warzyw np. kalafior, karczochy, pory, cebula, szparagi, fasola, cukinia, sałata, pomidory, skorzonera, endywia, szpinak i cykoria. To Włosi obok Szwajcarów tworzyli w Polsce podstawy cukiernictwa, głównie w dużych ośrodkach miejskich. W ten sposób polska kuchnia miała okazję wzbogacić się o nowe smaki, metody gotowania i przyrządzania potraw. Obecnie w każdym większym mieście możemy zjeść włoskie potrawy, które serwują restauracje w Krakowie, Warszawie lub w Wrocławiu.

Jeśli szukamy odpowiedniej restauracji położonej w wyjątkowym miejscu – np. centrum Krakowa to zapraszam do odwiedzenia restauracji Tradycja znajdującej się w Rynku w Krakowie.

Czytaj również