Pod Baranem – restauracja z historią

Restauracja PodBaranem

Żadne polskie miasto, tak jak Kraków nie kojarzy się Polakom ze staropolską kuchnią. Miejsce koronacji królów polskich nieodzownie połączone było z przepyszną kuchnią, z której słynęli królewscy kucharze. Urządzane na Wawelu wesela, uczty koronacyjne, a także kolacje czczące wygrane bitwy przeszły już do historii, jednak dzięki restauracjom takim jak „Pod Baranem” każdy z nas może poczuć ten niezapomniany przez wielu smak.

Kuchnia staropolska reprezentowana jest nie tylko poprzez dania królewskie, ale również te spożywane przez mniej bogatych mieszkańców ówczesnych ziem polskich. Dzięki temu zabiegowi mamy możliwość skosztowania wielu różniących się od siebie pod każdym względem dań.

Karta mistrza Jana Barana oferuje nam zarówno dania główne, jak i przystawki. Już od kilkudziesięciu lat skosztować możemy tutaj śledzia po krakowsku, a także rozsmakować się w pieczeni baraniej, którą poprzedza często krakowski żur. Na nie mniejszą uwagę zasługuje maczanka oraz świeże pasztety (z gęsiej wątróbki i sarny).

Na mniejszy apetyt ta najlepsza restauracja w Krakowie poleca zupy. Krem z borowików w chlebie, barszcz z kołdunami, czy cebulowa po królewsku zachwyci każde, nawet najbardziej wysublimowane podniebienie. Fani bardziej ostrych smaków mają tutaj możliwość skosztowania dziczyzny przyrządzanej na kilka sposobów. Wegetariańskie moce dotarły również tutaj poprzez gołąbki wegetariańskie w sosie borowikowym, a także placki ziemniaczane ze śmietaną i wiele innych dań.

Na szczególne miejsce w naszym sercu powinny zasłużyć serwowane w restauracji desery. Tort czekoladowy „Czarny las” wprost rozpływa się w ustach, jednak smakiem nie ustępują mu również inne słodkości, takie jak sernik, szarlotka oraz dwa rodzaje tortu ajerkoniakowego.

Jeżeli chodzi o aspekt kulinarny jakim jest kuchnia polska zdecydowanie nie ma sobie równych. Soczyste pieczenie, aromatyczne zupy, a także świetnie przyrządzone desery to tylko niektóre z specjałów, które zaserwują nam wyszkoleni pod okiem Mistrza Jana Barana kucharze w restauracji „Pod Baranem”.

 

Czytaj również