Jedzenie Kraków z hiszpańskimi korzeniami?

Jedzenie Kraków niejedno ma imię. Może mieć na przykład charakter włoski czy francuski. Może mieć smak Hiszpanii. Czym charakteryzuje się hiszpańska kuchnia? Przede wszystkim nie jest to kuchnia jednorodna, bo o ile możemy ogólnie mówić o kuchni hiszpańskiej, to przecież w Hiszpanii występują różne regiony.

Jeśli zamówisz jedzenie Kraków o smaku hiszpańskim, oczywiście nie dostaniesz potraw charakterystycznych dla poszczególnych regionów, ale warto wiedzieć, co jest charakterystyczne dla poszczególnych regionów Hiszpanii. Jest to również ciekawe z tego względu, że takie podziały wyznaczają warunki klimatyczne.I tak na przykład północna Hiszpania charakteryzuje się jedzeniem, w którym dominują ryby i owoce morza z Atlantyku. Jedzenie z tego regionu charakteryzuje się dużą ilością mleka i krajowych serów. Spotkasz tu także takie smaki, jak kapusta, ziemniaki, kukurydza, fasola; charakterystyczne jest duszenie potraw.Jeśli zamówisz jedzenie Kraków z kuchnią Hiszpańską i będzie to paella, to możesz być pewien, że pochodzi ona z regionu północnej Hiszpanii. Z kolei kuchnią hiszpańskiej Katalonii charakteryzuje słodko pikantny smak.

Hiszpański mix smaków

Ale to nie wszystko. Bo przecież jedzenie hiszpańskie to też Andaluzja. To południowa część Półwyspu Iberyjskiego. Andaluzja, czyli arabskie korzenie. A arabskie korzenie to ryż, cytryny, pomarańcze, oliwki, winogrona. No i oczywiście mięso z rożna. Pewnie nie raz widziałeś w restauracjach arabskich jak mięso się przekręca na palu, a z tego powstaje kebab – cóż, mają oni tak fantazję jeśli chodzi o pieczenie mięsa. Do tego oczywiście pikantny sos, dużo kminku i papryki. Delektować się można też kalmarami, czy innymi owocami morza. Z regionu andaluzyjskiego pochodzą przekąski tapas, które charakterystyczne są jednak obecnie dla całej Hiszpanii.

Jedzenie Kraków o smaku hiszpańskim jak widać niejedną ma tradycję. Możesz też być pewnym, że gdy zamówisz potrawę na bazie bananów lub kukurydzy, będzie ona miała tradycje kanaryjskie – to właśnie z wysp kanaryjskich wywodzi się też tradycja dodawania do potraw kolendry. A jakie konkretnie potrawy wiążą się z kuchnią hiszpańską? Jest to na przykład churros, czyli paluszki z ciasta parzonego smażone w głębokim oleju – są one często podawane do kawy lub pysznej gorącej czekolady. W Hiszpanii podaje się też arroz con leche, czyli ryż z mlekiem i wanilią na gęsto – przysmak ten piecze się w piekarniku, a potem można podawać na zimno.

Sprawdź nas!

Czytaj również