Czym palić w kominku – brykiet czy drewno?

Czym palić w kominku – brykiet czy drewno

Coraz częściej decydujemy się na posiadanie kominka w domu jako dodatkowego źródła ogrzewania. Obecnie w sklepach dostępnych jest bardzo wiele model pieców, które wkomponują się w każdy rodzaj wystroju mieszkania. W prawidłowo zamontowanym kominku palenie nie jest wielką sztuką, ponieważ istnieje wiele udogodnień, które sprawiają, że nawet laik poradzi sobie bez większego problemu. Pojawia się jednak pytanie, jaki opał do kominka wybrać.

Drzewo łupane

Myśląc o opale do kominka pierwsza myśl jaka się nasuwa, to właśnie drzewo. Najbardziej ekonomiczne jest drewno z drzew liściastych, tak zwanych twardych, czyli buk, brzoza i grab. Dąb również należy do drewna twardego, jednak palony w nadmiarze może bardzo zasmolić komin i kominek. Drzewo powinno być odpowiednio wysuszone, ponieważ wtedy najwyższa jest jego kaloryczność i spaliny nie pozostawiają w kominie wilgotnych nieczystości. Zamawiając drzewo na opał, warto mieć przygotowane miejsce na jego złożenie w postaci zadaszonej wiaty, w której jest przewiew gwarantujący właściwe schnięcie opału. Zakupem drzewa kominkowego najlepiej zająć się już latem, aby spokojnie wszystko poukładać w sprzyjających warunkach atmosferycznych. Można zamawiać gotowe połupane drewno w postaci klocków o wymiarach odpowiednich dla naszego pieca lub zamówić metrówki, które samemu trzeba pociąć i porąbać.

Sprawdź: U Grzegorza - Skład opału i węgla

Brykiet kominkowy

Brykiet w bardzo prosty sposób ujmując, to sprasowane wióry drewniane na kostki lub walce. Jest to bardzo wygodna forma wysokokalorycznego opału do kominka. Brykiet kominkowy można kupić we wszystkich marketach budowlanych, składach z drewnem oraz zamówić przez internet. Ogromnym plusem jest fakt, że nie trzeba posiadać żadnego specjalnego miejsca aby go przechowywać, układać czy rąbać. Dzięki temu, że jest ogólnodostępny można go kupować na bieżąco i nie martwić się o to czy będzie dobrze wysuszony lub odpowiednio pocięty. Palenie w kominku dzięki brykietowi jest o wiele prostsze, ponieważ kostki są bardzo poręczne, łatwo się rozpalają i długo żarzą.

Czytaj również